Vaš brskalnik ne omogoča javascripta, ki je nujno potreben za pravilno delovanje spletne strani.

Izobraževanje

COBISS Kooperativni online bibliografski sistem in servisi COBISS

Program izobraževanja 2019

Izobraževanje uporabnikov je nepogrešljiva sestavina razvoja vsakega informacijskega sistema, zato temu v IZUM-u posvečamo veliko pozornost. Ob klasičnih tečajih, ki so predstavljeni v tem programu, organiziramo tudi predstavitve novosti novosti in nudimo spletno učenje za COBISS+.

Velik del izobraževalne dejavnosti IZUM-a se nanaša na izobraževanje knjižničarjev, še zlasti tistih, ki sodelujejo v sistemu vzajemne katalogizacije in izgrajujejo baze podatkov sistema COBISS.SI. Izobraževanje za vzajemno katalogizacijo izvajata Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) in Institut informacijskih znanosti (IZUM), tečaji pa se dopolnjujejo.

Izobraževanje knjižničarjev iz knjižnic, ki se na novo vključujejo v sistem COBISS.SI, se začne s tečajem Uporaba programske opreme COBISS3/Prevzemanje zapisov in zaloga. Na tečaju knjižničarji spoznajo osnove programske opreme COBISS3, načine identifikacije in prevzemanja zapisov iz vzajemne baze podatkov, format COMARC/H in segment COBISS3/Zaloga.

Izobraževanje knjižničarjev iz knjižnic, ki se na novo vključujejo v sistem COBISS.SI, se običajno nadaljuje s tečajem Uporaba programske opreme COBISS3/Izposoja, če knjižnica uporablja celoten nabor programskih funkcij v izposoji ali Delavnico COBISS3/Izposoja, če knjižnica uporablja le omejeni nabor programskih funkcij v izposoji.

Usposabljanje knjižničarjev za avtomatizacijo osnovnih lokalnih funkcij knjižnice (upravljanje z zalogo in izposoja) lahko traja 5 dni ali 3 dni za tiste knjižnice, ki se na novo vključujejo v sistem COBISS.SI. Knjižničarji morajo opraviti dvodnevni tečaj Uporaba programske opreme COBISS3/Prevzemanje zapisov in zaloga ter tridnevni tečaj Uporaba programske opreme COBISS3/Izposoja ali enodnevno delavnico COBISS3/Izposoja.

Trajanje nadaljnjega usposabljanja knjižničarjev za delo v okolju COBISS3 je odvisno od področja njihovega dela in od tega, ali se želijo usposobiti za en segment ali več segmentov programske opreme COBISS3.


Spletno učenje

Spletnega učenja za uporabo posameznih tujih informacijskih servisov nismo uvrstili v letošnji program izobraževanja, saj se pripravlja implementacija storitve Discovery Service, ki bo omogočala iskanje po različnih informacijskih virih prek COBISS+. Vsebino spletnega učenja COBISS+ bomo zato sproti dopolnjevali, načrtujemo pa tudi pripravo izobraževanj za uporabo Discovery Service.

Spletno učenje za COBISS+

Brezplačno spletno učenje za COBISS+ je na voljo vsem uporabnikom 24 ur na dan, vsak dan v tednu prek spletne povezave Spletno učenje COBISS+. Za uporabo nista potrebni registracija in prijava na portalu Izobraževanje. Če želite svoje znanje preizkusiti z reševanjem kvizov, pa se morate prijaviti v okolju Moodle. Vsebina spletnega učenja COBISS+ se sproti dopolnjuje.

 

Datum zadnje spremembe vsebine strani: 4. 1. 2019


ONLINE EVIDENCE

Dostop do registracij

Registrirani uporabniki
PRIJAVA NA PORTAL

Vaš e-naslov:

Geslo:

Neregistrirani
uporabniki
Potrebujete pomoč?

Telefon: (02) 2520 379

E-pošta: podpora@izum.si

© 1997-2019 IZUM | V 3.15.3 | Piškotki