Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript-a, ki je nujno potreben za pravilno delovanje spletne strani.

Izobraževanje

COBISS Kooperativni online bibliografski sistem in servisi COBISS

Program izobraževanja 2017

Izobraževanje uporabnikov je nepogrešljiva sestavina razvoja vsakega informacijskega sistema, zato temu v IZUM-u posvečamo veliko pozornost. Ob klasičnih tečajih, ki so predstavljeni v tem programu, organiziramo tudi predstavitve novosti ter posebne tečaje preko spleta s širšega področja naše dejavnosti.

Velik del izobraževalne dejavnosti IZUM-a se nanaša na izobraževanje knjižničarjev, še zlasti tistih, ki sodelujejo v sistemu vzajemne katalogizacije in izgrajujejo baze podatkov sistema COBISS.SI. Izobraževanje za vzajemno katalogizacijo izvajata NUK in IZUM, njuni tečaji pa se dopolnjujejo.

V letu 2017 bomo pospešeno nadaljevali usposabljanje knjižničarjev, ki še delajo v COBISS2/Izposoji, za prehod na delo v programskem segmentu COBISS3/Izposoja.

Knjižnicam zato priporočamo, da dajo prehodu na COBISS3/Izposojo ustrezno prioriteto.

Pred prehodom na programsko opremo COBISS3/Izposoja se morajo knjižničarji udeležiti tečaja Uporaba programske opreme COBISS3/Izposoja (knjižnice, ki bodo uporabljale le omejen nabor programskih funkcij, pa delavnice COBISS3/Izposoja). Tečaj (delavnica) je obvezen za enega delavca knjižnice, ki bo uporabljala programsko opremo COBISS3/Izposoja. Sledi priprava Zapisnika o izposoji, in namestitev testnega okolja za knjižnico, v katerem se usposobijo tudi sodelavci, ki se izobraževanja niso udeležili. Po prehodu na programsko opremo COBISS3 se dostop do COBISS2 ukine. Vse potrebne aktivnosti (izvedba posameznih tečajev in prehod) so izvedeni po vnaprej dogovorjenih terminih.

Tečaj Uporaba programske opreme COBISS3/Prevzemanje zapisov in zaloga (za šolske knjižnice tečaj Šolske knjižnice – prevzemanje zapisov in zaloga) je namenjen začetnikom v sistemu COBISS.SI, ki še niso seznanjeni s programsko opremo COBISS3 in formatom COMARC/H. Tečaj traja 2 dni, udeleženci pa na tečaju spoznajo:

  • osnovna navodila za delo s programsko opremo COBISS3,
  • osnove iskanja in prevzemanja zapisov iz vzajemne baze v lokalno bazo podatkov s programsko opremo COBISS3,
  • format COMARC/H,
  • osnove za delo s programsko opremo COBISS3/Zaloga.

Za uporabo informacijskih virov (Web of Science, Scopus in EBSCOhost) bomo tudi letos na IZUM izvajali brezplačne tečaje preko spleta. Poleg omenjenih tečajev pa ponujamo tudi spletno učenje za COBISS+, ki se sproti dopolnjuje in je dostopno preko spletne povezave Spletno učenje COBISS+.

 

Datum zadnje spremembe vsebine strani: 30. 8. 2017


ONLINE EVIDENCE

Dostop do registracij

Registrirani uporabniki
PRIJAVA NA PORTAL

Vaš e-naslov:

Geslo:

Neregistrirani
uporabniki
Potrebujete pomoč?

Telefon: (02) 2520 379

E-pošta: podpora@izum.si

© 1997-2017 IZUM Piškotki