Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript-a, ki je nujno potreben za pravilno delovanje spletne strani.

Izobraževanje

COBISS Kooperativni online bibliografski sistem in servisi COBISS

Izobraževanje za lokalne aplikacije COBISS3

Izobraževanje knjižničarjev iz knjižnic, ki se na novo vključujejo v sistem COBISS.SI, se začne s tečajem Uporaba programske opreme COBISS3/Prevzemanje zapisov in zaloga, za šolske knjižničarje pa s tečajem Šolske knjižnice – prevzemanje zapisov in zaloga.

Na tečaju knjižničarji spoznajo osnove programske opreme COBISS3, načine identifikacije in prevzemanja zapisov iz vzajemne baze podatkov, format COMARC/H in segment COBISS3/Zaloga. Spoznajo tudi način definiranja zapisnika o zalogi, ki je pogoj za namestitev lokalne baze podatkov posamezne knjižnice v pravo okolje.

Izobraževanje se običajno nadaljuje s tečajem Uporaba programske opreme COBISS3/Izposoja, ki je namenjen knjižničarjem iz knjižnic, ki v sistem prehajajo iz programske opreme COBISS2/Izposoja, in tistim knjižničarjem, katerih knjižnice se na novo vključujejo v programsko opremo COBISS3/Izposoja. Za knjižnice, ki se v segment COBISS3/Izposoja vključujejo na novo in bodo uporabljale le omejeni nabor programskih funkcij, pa je namenjena Delavnica COBISS3/Izposoja (gl. podrobnosti v programu delavnice).

Usposabljanje knjižničarjev za avtomatizacijo osnovnih lokalnih funkcij knjižnice (upravljanje z zalogo in izposoja) lahko traja 5 dni ali 3 dni za tiste knjižnice, ki se na novo vključujejo v sistem COBISS.SI. Knjižničarji morajo opraviti dvodnevni tečaj Uporaba programske opreme COBISS3/Prevzemanje zapisov in zaloga (knjižničarji šolskih knjižnic pa tečaj Šolske knjižnice – prevzemanje zapisov in zaloga) ter tridnevni tečaj Uporaba programske opreme COBISS3/ Izposoja ali enodnevno delavnico COBISS3/Izposoja.

Trajanje nadaljnjega usposabljanja knjižničarjev za delo v okolju COBISS3 je odvisno od področja njihovega dela in od tega, ali se želijo usposobiti za en segment ali več segmentov programske opreme COBISS3.

Datum zadnje spremembe vsebine strani: 10. 1. 2017


ONLINE EVIDENCE

Dostop do registracij

Registrirani uporabniki
PRIJAVA NA PORTAL

Vaš e-naslov:

Geslo:

Neregistrirani
uporabniki
Potrebujete pomoč?

Telefon: (02) 2520 379

E-pošta: podpora@izum.si

© 1997-2018 IZUM Piškotki